Aankijken van je angsten

Aankijken van je angsten

Stilstand is achteruitgang

Net zoals in de natuur alles groeit, groeien ook wij vanzelf. Maar als je volwassen bent groei je niet meer fysiek, maar wel nog intellectueel en emotioneel. Als je niet groeit, sta je stil. En stilstand is achteruitgang. Dat merk je aan het feit dat dingen op bepaalde gebieden in je leven niet lopen zoals je wilt dat ze lopen. Dat je het gevoel hebt dat je heel veel in je hebt maar dat het er niet uitkomt. 

Of dat je lichaam jou signalen geeft waar je naar mag luisteren.

Of dat je iedere keer weer in een bepaalde zelfde soort situatie terecht komt. 

Groei is vooruitgang

Om gelukkiger te worden, wijzer, krachtiger, minder aanvallend, minder boos, minder oordelend te zijn, meer je grenzen aangeven, meer relaxed, of wat je graag ook wilt, betekent dat je iets anders moet doen dan wat je altijd al hebt gedaan. Dat betekent ook dat je door een stuk ongemak moet gaan om te leren en te ervaren. En dat is juist wat we meestal niet willen. We willen niet naar die vervelende gevoelens en emoties. Daarnaast is je brein ook zo ingesteld dat het je behoedt voor negatieve zaken, gevaar, angst en beweegt het je juist toe naar gemak, veiligheid, korte termijn pleasures, je comfort zone. 

Kijk je angsten aan

Maar wil je veranderen dan zul je juist naar je angst toe mogen bewegen en je comfort zone verlaten. Natuurlijk weet je dit wel. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om uit je comfort zone te komen en juist je angst aan te kijken en de moed te vinden om net datgene te gaan doen wat je vaak je leven lang juist vermeden hebt. 

Voorbeeld

Een voorbeeld is dat ene ongemakkelijke gesprek. Je weet dat je dat gesprek moet aangaan, maar je durft het niet en uiteindelijk zeg je toch maar niets. Je stelt het uit. Waar in dit gesprek zit jouw angst? Angst voor afwijzing, angst voor kritiek, angst om de ander te kwetsen? Angst dat de ander boos wordt? Angst om iets doms te zeggen? Dus zeg je niets. Blijf je in jouw comfort zone. Maar van binnen voelt het niet goed en blijft het knagen. Uit je comfort zone komen betekent de moed vinden om toch dat ongemakkelijke gesprek te voeren. En uit ervaringen in je verleden weet je ook wel dat wanneer je over je angst hebt heen gezet, daarna de opluchting, trots, zelfvertrouwen, eigenwaarde, diepere verbinding (met jezelf of de ander) volgt.

Ander voorbeeld

Ben je vaak boos of geïrriteerd en haal je snel uit naar de ander, heb je al snel je oordeel klaar liggen? Hoe kun je dan nog oprecht luisteren naar de ander? De ander echt oprecht zien? Waar zit jouw ongemak als je niet uithaalt, als je rustig blijft, als je niet oordeelt? Is het de boosheid dat de ander je niet ziet, dat de ander niet waardeert wat je doet, dat je niet gehoord wordt, dat als je niet uithaalt de ander over je heen loopt? Dat je geen gelijk hebt? Dat je anders machteloos bent? Is het je gekwetstheid, trots dat aangetast wordt? De bevestiging dat je niet goed genoeg bent?

En blijf je in je veilige comfort zone van je boosheid en uithalen naar de ander. 

Uit je comfort zone

Uit je comfort zone komen betekent in deze situatie de moed vinden om stil te blijven en oprecht met aandacht en nieuwsgierigheid te luisteren naar de ander zonder oordeel over de ander of jezelf. Kun je je eigen gekwetstheid opzij zetten om de ander echt te kunnen horen en zien en de positieve intentie van de ander in te zien? En kun je de moed vinden om je eigen kritische oordeel over jezelf te voelen? 

Kijk je angsten aan Venlo

Wanneer jij er aan toe bent om je angsten aan te kijken en het leiderschap over je leven te nemen, neem dan contact met mij op.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?