ACT Venlo

ACT Coaching

Ieder mens wil voluit leven en ervaart daarbij soms belemmeringen. Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met belemmerende gedachten, zoals “kan ik het wel?”, “waarom lukt mij dit niet”, “ik zou gelukkiger moeten zijn”, “ik zou meer succesvol moeten zijn”, “ik mis richting in mijn leven”. Dit zijn normale gedachten. Voor de meeste mensen geldt dat dit soort gedachten zelfs regelmatig de kop op steken en lijken een eigen leven te leiden.

Je gedachten spreken je toe op een manier die niet altijd bijdraagt aan je welzijn en die je belemmert om voluit in het leven te staan. Je denken gebruikt hiervoor verschillende manieren: je bent met je gedachten of in het verleden, of in de toekomst. “Vroeger kon ik het niet, dus het zal me nu vast ook weer niet lukken”. Of, “mijn vrienden hebben een succesvol leven en ik niet”. “Waarom lukt het mij niet?”. “Dit is nu eenmaal wie ik ben”.

Je denken heeft tal van strategieën om je af te remmen in je leven.

Met ACT leer je hoe je zelf meer bewust wordt van je eigen denken. En hoe je daar beter mee kunt omgaan. Waardoor je jezelf niet teveel afremt of belemmert om voluit te kunnen leven. Het doel van ACT is om een zinvol en “rijk” of waardevol leven te kunnen leiden, terwijl je de pijn accepteert die ook onvermijdelijk bij het leven hoort.

Pijn en Lijden

Pijn is een onvermijdelijk deel van het leven. Iedereen krijgt op een gegeven moment te maken met verlies, frustratie, teleurstelling of afwijzing. Een belangrijk kenmerk van pijn is dat het “nu” gebeurt. Als de negatieve gebeurtenis voorbij is, is de pijn ook voorbij.

Bij lijden gaat het om het leed dat we ervaren als we blijven denken aan de gebeurtenis. Herinneringen, herbelevingen of teleurstellingen in het verleden. Lijden wordt veroorzaakt omdat de gedachtes steeds weer aan ons opdringen. En ons brein gebruikt ervaringen uit verleden om onze toekomst te voorspellen. Hierdoor kan lijden ook gaan over angst voor toekomstige gebeurtenissen.

Voluit leven

Het komt regelmatig voor dat mensen niet voluit leven door negatieve ervaringen in het verleden en de negatieve gedachten over de toekomst. Daarnaast vergelijken we ons ook vaak met een ideaal beeld van anderen of een ideaal beeld van een bepaalde situatie. De huidige situatie of (zelf)beeld verschilt van de ideaal situatie of (ideaal) zelfbeeld. Dit ideaal beeld kan gaan over je ideale baan, je ideale relatie, je ideale woonomgeving, je ideale uiterlijk, etc. Deze ideaal situatie lijkt onhaalbaar, waardoor je ofwel helemaal geen actie meer onderneemt, ofwel zoveel actie onderneemt met alle gevolgen van dien. En zo blijft je denken in vicieuze cirkels gaan, continu gericht op wat niet is.

ACT

Met ACT krijg je dus inzicht in je eigen gedachten en de gevolgen daarvan. Je wordt je bewuster van je eigen gedachten patronen. Het doel is niet om al het lijden op te lossen. In plaats daarvan leer je beter om te gaan met je gedachten en meer aandacht te besteden aan het versterken van je welzijn.

Voluit leven betekent dat je accepteert dat er problemen zijn die mogelijk nooit opgelost kunnen worden. Het doel van het leven is ook niet om alle problemen op te lossen. In plaats daarvan leer je bij ACT meer aandacht te besteden aan de zaken die waarde voor je hebben en daar vol voor te gaan. Je leert je neiging van je gedachten om het leven te vermijden dus beter te herkennen. Waardoor je bewust leert kiezen voor toegewijde actie: een commitment om toch te doen wat voor jou het allerbelangrijkst in je leven is.

Meer weten? Stuur mij dan een mail, of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

ACT Coaching Venlo
ACT Coaching Venlo

Contactpagina

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?