Persoonlijke ontwikkeling – Cirkel van 8

Cirkel van 8

In mijn persoonlijke ontwikkeling heeft deze cirkel van 8 mijzelf veel inzicht gegeven in hoe en waarom ik in bepaalde situaties op een bepaalde manier reageer.


De cirkel van 8 echt begrijpen, betekent vooral voelen. En dat voelen begint bij de trigger. Als ik een vervelende emotie ervaar, wil ik er het liefste vanaf.

Persoonlijk houd ik niet van conflict en ben ik dus conflict mijdend van aard. Als er een trigger in mij af gaat, bijvoorbeeld bij een meningsverschil of heftige discussie, dan ervaar ik een ongemakkelijk gevoel in mijn lichaam. Het liefst wil ik weg van deze situatie. Maar dat lost natuurlijk niets op. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. De ander wilt juist de confrontatie of discussie met mij aan gaan.

Als de situatie te ongemakkelijk wordt, als de rode knop echt wordt ingedrukt (dus het wordt te “pijnlijk”), dan kan de zogenaamde emmer overlopen. In plaats van dat ik wegloop, gooi ik juist alle bagger over de ander uit en wijs ik met een grote beschuldigde vinger naar de ander. Het ligt vooral niet aan mij. Maar ja, bij een beschuldigende vinger naar de ander, wijzen er minstens 3 terug naar mezelf. Dit is de onderste cirkel.

Persoonlijke ontwikkeling = 100% eigen verantwoordelijkheid

Hoe neem ik dan nu verantwoordelijkheid voor mezelf?

Ten eerste voelen, voelen, voelen. Stilstaan bij het ongemakkelijke gevoel. De ruzie, de confrontatie. Loop niet weg voor dit gevoel. Wat voel ik op dit moment? Sluit bijvoorbeeld je ogen en tel tot 10. Iedere emotie of gevoel dat we kennen is gebaseerd op ervaringen die we in het verleden hebben opgedaan. Door stil te staan, de weg naar binnen te gaan, kom je uiteindelijk bij een of meerdere ervaringen uit het verleden.

Negatieve overtuigingen

In die situatie ben je iets over jezelf gaan geloven, dat niet waar is. Bijvoorbeeld, ik ben niet goed genoeg, ik doe alles fout, ik ben dom, ik ben het niet waard om van te houden, ik ben egoïstisch, ik word niet gezien. Dat hoeft niets te maken te hebben met een heftig trauma. Een simpele afwezige reactie van je vader bijvoorbeeld, kan al tot een dergelijke negatieve overtuiging leiden.

Met hypnose kun je deze overtuigingen makkelijker naar boven halen. Zodra je inziet dat je bijvoorbeeld als 3 jarige deze overtuiging bent gaan geloven, kun je ook inzien dat nu, op dit moment, deze overtuiging helemaal niet waar is. Misschien kun je er zelfs wel om lachen. Zodra je jouw verborgen overtuigingen naar het  bewustzijn weet te brengen, dan kun je op dat moment ook voor een andere positieve overtuiging kiezen. 

Dus de volgende keer als ik in een conflict situatie terecht kom en ik het liefste weg wil lopen, dan zie ik aha…dat is mijn kleine ik die gelooft dat ze niet goed genoeg is…en dan kan ik om mezelf lachen en kan ik vanuit een innerlijke rust, het volwassen deel in mij, op de ander reageren. Het mooie is dat ik dan een heel ander gesprek heb, vanuit respect voor mezelf en de ander. Dat bovendien vaak leidt tot een heel onverwachte, positieve uitkomst.

De volgende keer als ik een ongemakkelijke situatie ervaar, probeer ik het te zien als een nieuwe mogelijkheid om een negatieve overtuiging om te buigen. Dus kom maar op met die ongemakkelijke situaties 🙂

Ik ben benieuwd welke inzichten jij opdoet als je voor jezelf de cirkel van 8 doorvoelt?

Persoonlijke ontwikkeling Venlo
Cirkel van 8

Wil je graag hulp om meer inzicht te krijgen, of hulp bij deze training? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ook voor online coaching!

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?