Gevoel van innerlijke leegte of gemis

Gevoel van innerlijke leegte of gemis

Regelmatig help ik klanten met het gevoel van innerlijke leegte of gemis dat ze in hun leven ervaren. Terwijl ze in feite hun leven voor de buitenwereld op orde hebben.

Ik mijn coaching geef ik dan meestal de opdracht mee om het levenswiel in te vullen. Daarmee geef je een cijfer aan je verschillende levensgebieden. Welk cijfer geef je aan je werk, je relatie, gezondheid, financiën, je sociale omgeving, zingeving etc.

Hiermee krijg je snel inzicht waar de schoen wringt. En door het aanbrengen van veranderingen op één van deze deelgebieden in je leven, creëer je al snel op alle vlakken een verbetering voor jezelf.

Een voorbeeld. Scoor je op werkgebied een 4 en je verandert van werk dat aansluit bij je ontwikkeling, ambitie en behoeften, dan ervaar je overall een verbetering van de kwaliteit van je leven. Of je doet juist een stapje terug, zodat je meer tijd hebt voor je gezin en vrienden, waardoor je overall meer kwaliteit in je leven ervaart. Door bewust hierover na te denken, wat jouw behoeftes zijn, en daar stap voor stap meer invulling aan te geven, ervaar je veel meer balans en rust.

Het levenswiel: beoordeel je je leven met een 6?

Maar wat ik vaak tegen kom is dat veel mensen op alle gebieden een 6 scoren. Alles is voldoende. Ze zijn wel redelijk tevreden, maar ja een 6. Alles lijkt ogenschijnlijk op orde. Je bent druk met het hoog houden van alle ballen, je doet hard je best.

Voor mij is dit een signaal om dieper door te vragen. Wat maakt dat je je “geschikt” hebt in het leven dat je leidt? Ben je je bewust van je eigen behoeften en verlangens? Of ben je alleen maar bezig voor anderen? Je werk, je partner, je kinderen, je ouders? Waardoor je geen tijd hebt om bij jezelf stil te staan. Wellicht heb je daar zelfs wel een oordeel over.

Heb jij wel eens last van een gevoel van innerlijke leegte of gemis? Dan ben je niet de enige. Innerlijke leegte wordt vaak omschreven als een gevoel van leegte en gebrek aan betekenis in het leven. Het kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, depressie en angst. Maar hoe kun je innerlijke leegte aanpakken

Herken de symptomen

Het is belangrijk om de symptomen van innerlijke leegte te herkennen. Deze kunnen onder andere zijn: gevoelens van hopeloosheid, verveling, eenzaamheid, onzekerheid en gebrek aan motivatie. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en te erkennen dat er iets aan de hand is.

Wat veroorzaakt innerlijke leegte?

Innerlijke leegte kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een veelvoorkomende oorzaak is het verlies van een dierbare of een belangrijke relatie, zoals een echtscheiding. Maar het kan ook veroorzaakt worden door onzekerheid over de toekomst, het gevoel van een gebrek aan zingeving in het leven, of een gebrek aan sociale verbindingen. Bovendien kan het zijn dat er onderliggende psychische problemen aanwezig zijn, zoals depressie of een angststoornis, die leiden tot gevoelens van leegte en gemis.

Hoe kun je innerlijke leegte verminderen?

Er zijn verschillende manieren om innerlijke leegte te verminderen. Een belangrijke stap is om de oorzaak van de leegte aan te pakken, bijvoorbeeld door een gesprek te voeren met een vriend, familielid, therapeut of coach. Het kan ook helpen om nieuwe sociale contacten te maken of te werken aan het verbeteren van bestaande relaties. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het vinden van nieuwe hobby’s of interesses, of het volgen van een cursus of opleiding om meer voldoening uit het leven te halen.

Een andere manier om innerlijke leegte te verminderen, is door regelmatig te mediteren of mindfulness-oefeningen te doen. Deze technieken kunnen helpen om negatieve gedachten en gevoelens te verminderen, en om meer innerlijke rust te ervaren. Het kan ook helpen om regelmatig te sporten of te bewegen, omdat dit het vrijkomen van endorfines stimuleert, wat kan leiden tot een betere stemming en minder gevoelens van leegte.

Wanneer is het tijd om professionele hulp te zoeken voor innerlijke leegte?

Als je merkt dat je gevoelens van innerlijke leegte aanhouden en je moeite hebt om ze te verminderen, is het tijd om professionele hulp te zoeken. Een coach, psycholoog of therapeut kan helpen om de onderliggende oorzaak van de leegte te achterhalen en te werken aan oplossingen. Ook kan een professional helpen bij het aanleren van nieuwe coping-strategieën om met de gevoelens van leegte om te gaan.

Als je merkt dat je moeite hebt om dagelijkse activiteiten uit te voeren, of als je last hebt van andere symptomen zoals slaapproblemen of eetproblemen, is het zeker tijd om professionele hulp te zoeken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het zoeken van hulp geen teken van zwakte is. Het kan juist getuigen van kracht en zelfbewustzijn om te erkennen dat je professionele hulp nodig hebt om met gevoelens van innerlijke leegte om te gaan.

Zelfacceptatie en zelfliefde

Vaak gaat innerlijke leegte gepaard met gevoelens van onzekerheid en een gebrek aan zelfliefde. Het is daarom belangrijk om te werken aan zelfacceptatie en zelfliefde. Probeer jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief je imperfecties en fouten. Wees ook aardig voor jezelf en geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren. De adviezen die je aan je vrienden of kinderen geeft, geef die ook aan jezelf.

Vind betekenis in je leven

Een gevoel van betekenis en doel in het leven kan helpen om innerlijke leegte te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, jezelf uit te dagen met nieuwe hobby’s of activiteiten, of door betekenisvolle relaties op te bouwen met anderen.

Blijf open en zoek steun

Het is belangrijk om open te blijven over je gevoelens en steun te zoeken bij anderen. Praat met vrienden of familie over wat je doormaakt, zoek steun bij een professional, of sluit je aan bij een supportgroep. Je hoeft niet alleen te zijn in je strijd tegen innerlijke leegte.

Voluit leven

Wil jij settelen voor die 6, of gun je jezelf een 8 of hoger? Dat je mag leven en werken op een manier waar jij echte voldoening uithaalt? Dat je zingeving ervaart in de dingen die je doet? En natuurlijk is het leven niet altijd rozengeur en maneschijn, maar het leven is wel bedoeld om echt te leven. Om de volheid te mogen ervaren, tenzij je er bewust voor kiest om aan de oppervlakte te blijven. Maar omdat je je vaak niet bewust bent van je waarden, je gevoelens en behoeften. Juist omdat het ook lastig is om te durven voelen, ervaar je op onbewust niveau de oppervlakkigheid van de 6, de leegte of gemis.

Wat ik jou bied

In een coachingstraject gaan we aan de slag met leren voelen, je gedachte patronen, je onbewuste kernovertuigingen. En ga je je waarden in kaart brengen. Ik help jou met het in kaart brengen van wat jij écht graag voor jezelf wil. Wat jou dat oplevert en hoe je vervolgens concrete stappen kunt zetten. Daarnaast help ik jou met het transformeren van je onbewuste gedachten patronen en overtuigingen die je weerhouden om voor je doel te gaan. Zodat je voluit mag gaan leven.

Gevoel van innerlijke leegte of gemis?
Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?