Mindfulness

Mindfulness

Wat is mindfulness? Verdriet over het verleden, boos over wat je is overkomen, wat niet had mogen gebeuren? Zorgen en angsten over de toekomst? Vaak leef je in je gedachten in het verleden of in de toekomst. Situaties die dus al geweest zijn en die je niet meer kunt veranderen. Dat vervelende gesprek gisteren, dat zich in je gedachten steeds opnieuw blijft afspelen. Of zorgen over situaties die nog moeten gaan gebeuren, maar nog niet gebeurd zijn. Zorgen om het behoud van je baan, zorgen om die ene belangrijke deadline die je moet halen? Zorgen over het virus, of juist over het vaccin? Dit speelt zich allemaal af in je hoofd. 

Vandaar dat leven in het nu, bewust zijn in dit moment, belangrijk is. Om stil te staan bij wat zich nu, op dit moment, daadwerkelijk gebeurt. Dat is mindful zijn. Tegenwoordig staan de boeken en tijdschriften er vol van.

Maar om mindful te kunnen zijn, is het toch ook belangrijk om te durven kijken naar het verleden. Om jezelf te leren kennen. Wanneer en waardoor ben je ogenschijnlijke dingen over jezelf gaan geloven? Waardoor zijn jouw belemmerende patronen gecreëerd? Als je daar zicht op hebt en inziet dat je vaak nog jong was en nog geen kennis, ervaring en wijsheid had die je nu wel hebt, kun je leren om andere, helpende overtuigingen, aan te nemen. Hierdoor kom je los van jouw verleden. Je hebt het een plekje kunnen geven, het is onderdeel van wie je bent, maar het beheerst je leven niet meer.

Jouw brein is er op gericht om in jouw omgeving steeds op zoek te gaan naar bevestiging van wat jij gelooft. Dus geloof je bijvoorbeeld over jezelf dat je niet gewaardeerd wordt, of dat je op je hoede moet zijn, of dat je er altijd alleen voor staat, dan zul je keer op keer situaties tegenkomen waarin je je niet gewaardeerd voelt of dat je je bedrogen wordt of er alleen voor staat. En zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Geloof je daarentegen dat je een waardevol persoon bent, dan zal jouw brein die situaties gaan scannen. En zul je dus meer en meer situaties tegenkomen waarin je je gewaardeerd voelt. Hierdoor groeit jouw zelfvertrouwen, jouw vertrouwen in anderen of de verbinding met anderen, omdat je meer en meer positieve ervaringen creëert. Ook dit is een vicieuze cirkel, maar wel een veel fijnere :-). Dus verander je denken, verander je leven. Vaak is dit niet in een keer verholpen. Maar is dit een mooi en waardevol proces. 

Mindfulness Venlo

Neem vrijblijvend contact met mij op als je meer informatie wenst.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?