Open mindset

Open mindset

Polarisatie

Deze tijd van polarisatie doet mij denken aan pubers. Half kind, half volwassen. Qua kennis al ver volgroeid, maar emotioneel nog niet.

Als een puber zijn emoties niet de baas is en de deur dichtgooit of het ene scheldwoord na het andere uit frustratie op mij afvuurt. Of mij met redelijke feiten probeert te overtuigen van hun grote gelijk en zwaar verontwaardigd zijn als ze hun zin niet krijgen.

Emotionele ontwikkeling

Zij moeten nog leren hoe ze om kunnen gaan met hun vaak heftige emoties zoals frustratie, onduidelijkheid, oneerlijkheid, jaloezie, etc. En het aanwijzen van een zondebok lijkt de oplossing voor de chaos in hun hoofd.

Veilig nest

Pubers hebben het veilige nest nodig om zich emotioneel verder te ontwikkelen, naar authentieke volwassenen. Wat zegt dit over de tijd waarin we leven? Zitten we als maatschappij in een transitie naar iets nieuws? Een nieuw soort volwassenheid? En als pubers dat veilige nest nog hard nodig hebben, dan heeft onze maatschappij dat dus ook hard nodig.

Hoe kunnen we elkaar dat veilige nest geven? Dat iedereen helemaal oke is zoals hij is, ongeacht zijn uiterlijk, mening of wat dan ook. Niemand heeft alle antwoorden, we maken er het beste van, ieder op zijn eigen manier, we rommelen maar wat aan, met onze eigen positieve intentie.

Wat je aandacht geeft groeit

Daarom is het juist in deze tijd belangrijk om te blijven werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Waar wil jij je bijdrage aan leveren in deze tijd? Aan het verspreiden van angst, of het hebben van vertrouwen in elkaar? Wat je aandacht geeft groeit. Zie jij alleen maar het negatieve en de negatieve intenties van de mensen om je heen, dan is dat wat je voedt. Wil je iets anders in de wereld zien? Focus je dan op wat je wel graag wilt zien. Geef dat je volle aandacht. Hoe bied jij de mensen om je heen een veilig nest?

Open mindset Venlo

Wil je meer weten over oordeelloos luisteren, open mindset, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?