Omgaan met Emoties

Omgaan met emoties

De kracht van het brein

Lichaam en geest (brein) kunnen we niet los van elkaar zien. Er gaat veel aandacht uit naar het lichaam. Maar de kracht van het brein wordt helaas nog steeds te zeer onderschat.

Emoties onderdrukken

Vaak onderdrukken we pijnlijke, lastige emoties. Die willen we niet voelen. Na een lange dag hard werken willen we ontspannen met een glas wijn, een biertje, een zak chips of lekker bingewatchen. Af en toe is dit niet erg, maar wanneer je continu je gevoelens wegstopt en je jezelf als het ware verdooft in een of andere verslaving en niet luistert naar de signalen van je lichaam dan kun je langzaam aan lichamelijke klachten ontwikkelen.

Verkeerde breinverbinding

Je brein maakt door het onderdrukken van gevoelens een verkeerde verbinding (neuro associatie). Dat emoties voelen niet veilig is. Vanwege dit “gevaar” signaal in je brein maakt je lichaam het stress hormoon aan. Je lichaam is een ongelooflijk intelligent systeem en je brein heeft daarin een heel belangrijke rol.

Autonome zenuwstelsel

Zo stuurt je brein het autonome zenuwstelsel aan. Als jij continu het gaspedaal hebt aanstaan, je jezelf niet van de juiste rust voor je lichaam en brein voorziet, ongezonde voeding tot je neemt, onvoldoende beweging, veel negatieve gedachten hebt, zorgen over de toekomst maakt etc., dan maak je continu het stress hormoon aan. En dit hormoon is oorzaak van heel veel lichamelijke klachten. 

Emoties doorvoelen

Je emoties echt doorvoelen, met je aandacht juist naar de emoties gaan die je niet wilt voelen. En tegelijkertijd weten dat je in het hier en nu veilig bent. Dat het dus oke is om die emoties te voelen. Daardoor kan die energie door je lichaam stromen en vloeit het als het ware weg uit je lichaam.

Nieuwe breinverbinding

Hierdoor leer je je brein een andere verbinding aan te leggen. Dat emoties toelaten veilig is. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig de batterij op te laden, door bewust momenten in de dag te creëren met niets doen. En voelen hoe het met je gaat. Even rustig ademhalen, adem in, adem uit. 

Omgaan met emoties Venlo

Vlucht jij weg in emotioneel eten, roken, teveel alcohol, bingewatchen, koopverslaving of een andere verslaving? Wil jij het roer over jezelf weer overnemen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?