Vergeving

Vergeving

Vergeving werkt bevrijdend

Uit eigen ervaring weet ik hoe bevrijdend vergeving kan zijn. Ik had jaren mijn boosheid en opgekropte wrok netjes opgeborgen in een doosje en de sleutel weggegooid.

Wegstoppen, niet voelen

Wegstoppen, vooral niet voelen en niet erover praten. Gewoon doorgaan met het leven alsof er niets aan de hand is. Big smile. Maar hoe meer ik mijn emoties onderdruk, hoe meer energie het kost. Hoe meer mijn boosheid toch in onverwachte situaties opborrelt.

Wat is vergeven?

Door vergeving kun je een bepaalde situatie accepteren en loslaten. Vergeving werkt enorm bevrijdend. Maar over vergeving bestaan zoveel verkeerde ideeën. Voor vergeving heb je de ander niet nodig. En het is ook niet iets wat je uit “goedheid” voor de ander doet. Bij vergeving keur je niet de daden van de ander goed, maar je laat de verwachting los dat het verleden anders had moeten zijn. Zodra je die energie loslaat, vindt er een shift binnenin je plaats en kun je meer in het nu, in dit moment leven, in plaats van met het verleden bezig te zijn en vanuit die energie je frustratie, angst, zorgen, boosheid te projecteren op de toekomst. En het werkt ook door in de omgeving om je heen.

Bevrijding

Als je zonder opgekropte emoties door het leven kunt gaan, ben je een fijner mens voor je omgeving. En zal jouw omgeving dus ook anders op jou reageren. Daarnaast is het ook zo dat wanneer je in staat bent een ander te laten zijn wie hij/zij is, jij jezelf toe kan staan ook gewoon zelf te zijn wie je bent, zonder oordeel over een ander of over jezelf. En dan kun je ook vanuit compassie reageren op het gedrag van een ander of van jezelf. Dat is zoveel prettiger.

Vergeving Venlo
Kies je voor je gelijk of voor je geluk?

Wanneer je hulp nodig hebt om jezelf of de ander te vergeven, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?