Persoonlijke ontwikkeling – Verlangens

Persoonlijke ontwikkeling – Verlangens

Heb je zoveel verlangens? Een mooie carriere? Een fijn huis, een mooie vakantie, een lieve partner, kinderen, of iets anders dat je heel graag verlangt? En voel je geen vervulling? Mis je iets, maar weet je niet wat?

Vraag jezelf dan eens af wat het vervullen van deze verlangens jou oplevert? Wat is de onderliggende reden dat jij deze verlangens hebt? Waar doe jij het allemaal voor? Waarom werk je bijvoorbeeld zo hard, waarom doe jij zo hard je best?

Als je de tijd neemt om te reflecteren op jezelf, kan het zijn dat er iets naar boven komt, als waardering (van anderen), compleet voelen. Of iets anders dat je nodig hebt om je vervuld, goed of gelukkig te voelen. Je hangt je geluk af van een externe gebeurtenis of omgeving. Daarmee geef je je eigen “geluk” uit handen aan een ander, een andere situatie of omgeving.

Zelfbeeld

Als ik last heb van onzekerheid, misschien wel minderwaardigheid, dan kan het zijn dat ik mijn leven lang bezig ben met het nastreven van waardering door anderen. Dat is heel vermoeiend, want als ik die waardering niet krijg, voel ik mij ongelukkig. Dit is vaak ook aanleiding tot burn-outs.

En heb ik op enig moment mijn verlangen of doel bereikt? Dan duurt het geluksgevoel niet heel lang, voordat een nieuw verlangen ontstaat. Totdat ik mij ga afvragen waardoor dit verlangen ontstaat. Wat zit achter dit verlangen?

Wanneer ik tot inzicht kom dat alleen ikzelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk, kan ik een shift maken naar eigenwaarde. Wat betekent dat ik niet meer en ook niet minder ben dan een ander. Dat ik precies goed ben zoals ik ben. Dat ik al compleet ben. Dat ik niets hoef te worden of te bereiken om mij dan pas goed te kunnen voelen. Ik ben al goed.

En wanneer ik dit besef steeds dieper in mijzelf veranker, verruim ik telkens mijn horizon. Omdat ik mij open stel voor andere meningen en daardoor tot de ontdekking kom dat er niet 1 waarheid is. Het is telkens weer het perspectief waaruit ik kijk. En waardoor ik zelf de betekenis aan een gebeurtenis, omgeving of persoon geef.

Verandering van perspectief

Als ik mijn perspectief verander, vanuit een evenwichtig zelfbeeld, ontstaan hele nieuwe inzichten. Hele waardevolle inzichten. Durf jij in jezelf te duiken om jouw grote ” why” achter jouw verlangen te vinden?

En als je helemaal prima bent zoals je bent, met je mooie en je minder mooie eigenschappen, hoef je jezelf dus ook niet meer te bewijzen. Je hoeft jezelf niet meer te verdedigen, want er valt niets meer te verdedigen. Omdat je 100% in jezelf gelooft. Dan is er dus ook geen strijd meer, geen vechten, geen overleven. Dan is er overgave, een diep vertrouwen, moeiteloosheid. En van daaruit kan mogelijk een hele nieuwe “why” ontstaan.

Van materiele verlangens naar bezieling

Een “why” vanuit passie, een vuurtje dat aangaat en steeds groter gaat branden. Om ergens voor te gaan. Omdat je erin gelooft. Dan neem je geen genoegen met tevredenheid, gezapigheid. Maar volg je je hart, een innerlijk vuur, een dieper weten, intuïtie. Dit “streven”, deze toewijding of bezieling is gebaseerd op moeiteloosheid en vertrouwen. Het geeft je juist energie in plaats van dat het energie aan je onttrekt.

Wil jij hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.

Persoonlijke ontwikkeling Venlo - Verlangens
Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?