Vastzittende emoties

Vastzittende emoties?

NLP en opstellingen

Afgelopen weekend heb ik deelgenomen aan een masterclass creatie opstellingen. Hier kwam NLP en familie opstellingen samen. Vooral kijken naar wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wil. Je verlangen opstellen en andere delen van jezelf. En keer op keer mogen ervaren, zowel in de rol van holding space, als representant, hoe we onszelf belemmeren. Met allerlei belemmerende gedachten die we hebben. Gevoelens van er alleen voor staan. Het allemaal zelf moeten doen. Je afgewezen voelen door de mensen om je heen. Je anders voelen. Maar ook dieperliggende gevoelens negeren. Voorbij gaan aan moeilijke beslissingen die je moet nemen, maar die je negeert of uitstelt, uit angst voor mogelijke consequenties en schuldgevoelens.

De kracht van de groep

Gevoelens dus die we allemaal herkenden. Dat is de kracht van de groep. Daarom houd ik ook zo van groepstrainingen. Zowel om er zelf aan deel te nemen als door er zelf voor te staan en de groep daarin te begeleiden. Je leert zoveel meer door naar elkaar te kijken, luisteren en voelen.

Onvoorwaardelijke liefde

Tijdens de opstellingen kwam veel naar boven. Maar bovenal de onvoorwaardelijke liefde die voor ons allemaal beschikbaar is. Ik heb al een paar keer eerder contact mogen maken met dit gevoel van onvoorwaardelijke liefde (zonder dat ik hiervoor drugs heb hoeven te nemen ;-)). Te mogen vertrouwen op dit gevoel. Je gedragen voelen. Dat geeft zo’n enorme rust en vrijheid. Maar meestal hebben we geleerd dat liefde voorwaardelijk is. Als we ons voegen naar de ander, dan ontvangen we liefde. Als de ander zich voegt naar mij, dan verdient de ander mijn liefde.

Vastzittende emoties kunnen uiten werkt enorm bevrijdend

Bij de éénna laatste opstelling stond ik representant voor de vraag inbrengster. Wat een heftige opstelling was dit. Mijn benen begonnen te shaken. Ik kon me niet meer bewegen, durfde niet te vertrouwen. Stond letterlijk vastgenageld aan de grond.

Op een gegeven moment kwam er een heel groot verdriet naar boven dat daarna gevolgd werd door een enorme boosheid, een woede die volledig doorvoeld mocht worden. Ik heb gestampt met mijn voeten. Het was een hele heftige emotionele lichamelijke ervaring.

En achteraf hebben we heerlijk gelachen. Kon de energie in mijn lichaam weer stromen. En momenteel, dagen later, voel ik nog steeds een enorme rust en vertrouwen in mijn hoofd en lijf. Heerlijk!

De kern van deze blog is dat we allemaal diep weggestopte emoties in ons lichaam hebben. Emoties die we niet hebben durven uiten om te voldoen aan de wensen of verwachtingen van anderen. Om erbij te willen horen. En het kunnen releasen van deze emoties is enorm bevrijdend en geeft rust én energie tegelijkertijd. En een overweldigend gevoel van vertrouwen in jezelf!

Een geweldige ervaring.

Neem vrijblijvend contact met mij op als je interesse hebt in een kortdurend coachingstraject, transformatie traject, leiderschapstraject, luistercirkel, of in een van mijn workshops of trainingen.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?