Onbewuste patronen

Onbewuste patronen kunnen ons in het dagelijkse leven op bepaalde vlakken tegenhouden. Je wilt je in een vergadering graag uitspreken en toch doe je het niet. Je werkt hard, bent ambitieus maar je vindt lastig om te ontspannen, om rust te vinden of om de juiste balans te vinden tussen werk en thuis de volledige aandacht aan je naasten te geven. Dat ten koste gaat van je eigen welzijn.

We kunnen een vermijdende stijl hebben, door jezelf niet uit te spreken wat je daadwerkelijk van iets vindt. Je bent het liefst conflictmijdend. Het kan zijn dat je graag alles onder controle wilt houden en daardoor teveel hooi op je vork neemt. Teveel verantwoordelijkheid draagt. En of ben je erg perfectionistisch. Zie je alleen datgene dat niet goed is, of ontbreekt. Het liefst doe je daarom alles het liefst zelf, want dan gebeurt het goed. En als je over ambitieus bent leg je de lat steeds hoger en kun je nog maar lastig genieten van wat je bereikt hebt.

Zomaar een aantal voorbeelden van hoe onze kwaliteiten ook een keerzijde hebben. Je daarvan bewust worden is een eerste stap naar inzicht en transformatie. In mijn coaching ga je aan de slag met je eigen denkpatronen. En het inzetten van je hulpbronnen op de momenten dat je ze nodig hebt. Zoals zelfvertrouwen in lastige situaties, rustig kunnen blijven in een moeilijk gesprek, grenzen stellen, je leren uitspreken of juist leren voelen wat je nodig hebt of leren meer te ontspannen.

Uiteindelijk gaat het allemaal om meer balans en veerkracht. Als je alleen maar hard werkt kan dat ten koste van je prive situatie gaan. Of als je steeds op zoek bent naar erkenning, controle wilt houden, perfectionistisch bent, kunnen dat op de lange termijn ingrediënten zijn voor een burn out.

Deze patronen ontwikkelen we in onze vroege jeugd. De rol die je toen in jouw gezin op je hebt genomen is meestal ook de rol waar je je het comfortabelst bij voelt in je werk situatie of in je relatie met je partner.

Zolang je je niet bewust bent van deze dynamiek, blijven de patronen zich herhalen. Dus bewustwording is de eerste stap. De 2e stap is vervolgens actie te ondernemen in de richting waarbij je je minder comfortabel voelt. Dus uit je comfort zone komen.

Wil je meer inzicht in je onbewuste patronen? En wil je aan de slag met het vergroten van je persoonlijke effectiviteit? Of wil je weten hoe je als team meer bewustwording kunt creëren voor het vergroten van jullie team effectiviteit? Neem dan contact op.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?