Coaching persoonlijk leiderschap venlo

Coaching Persoonlijk Leiderschap Venlo

Angst of Liefde

Doe je de dingen die je doet vanuit een ondertoon van angst? Of vanuit een expressie van plezier, passie, liefde? Ons brein kent 2 hoofdemoties, angst en liefde. Alle andere emoties zijn daarvan een afgeleide. Heel vaak doen we dingen om weg te blijven bij een of andere vorm van angst. Angst voor verlies van zekerheid, veiligheid, etc.

Door dit bij jezelf te onderzoeken en te gaan ontdekken aan de hand van emoties die je bij jezelf tegenkomt, kom je erachter of je vooral vanuit angst of vanuit liefde reageert.

Ga je iedere dag naar je werk omdat je daar je passie in kwijt kunt, je van betekenis voelt, zingeving ervaart? Of ga je naar je werk omdat het je bijvoorbeeld aanzien van anderen geeft, om te doen aan de verwachtingen van anderen, of om jezelf te bewijzen? Omdat je een mooi salaris verdient en je daarmee zekerheid voor jezelf creëert. Of omdat je de overtuiging hebt dat je eenmaal hard moet werken om iets te bereiken?

Voorkomen van angst

Veel mensen doen dingen om “angst” te voorkomen. En daar ben je je niet van bewust. Het vraagt zelfreflectie, tijd en inzicht om dit bij jezelf te achterhalen en te ontdekken hoe je meer vanuit je hart kunnen gaan leven. En vervolgens liggen daar vaak weer overtuigingen, normen en waarden overheen, die je belemmeren om te doen wat je graag wilt.

Veel mensen leven in hun hoofd of in het verleden of in de toekomst. Je hangt in het verleden, je hebt dingen meegemaakt die geleid hebben tot verdriet, wrok, gevoelens van afwijzing, verraad, verlatenheid, rancune etc. En daarom heb je voor jezelf een soort van schild gecreëerd om niet meer geraakt te worden. Je verbreekt het contact met familie of vrienden. Of je hopt van de ene naar de andere baan. Je wilt alles onder controle houden, door je omgeving te “managen” door alles te willen regelen en fixen. Of je streeft naar perfectie in alles wat je doet. Je consumeert, drinkt, eet of checkt uit door een avond tv te kijken. Of je bent juist alleen maar met de toekomst bezig. Zorgen maken, wat als? Als ik dat bereikt heb, dan voel ik me goed.

Angst en overtuigingen

Onder al dit soort zaken ligt een vorm van angst en overtuigingen. En dit stop je diep in jezelf weg om deze “pijn” niet te hoeven voelen. Wat betekent dat je hierdoor een soort van masker opzet om aan de buitenkant niet te tonen wat je eigenlijk diep van binnen over jezelf denkt en voelt. En daardoor vervreemd je steeds meer van jezelf. Totdat je vastloopt in een bepaalde situatie in je leven. En je misschien wel op een gegeven moment jezelf de vraag gaat stellen, “wie ben ik”?

Persoonlijk leiderschap

Om de leiding over jezelf terug te pakken is zelfbewustzijn essentieel. En is het belangrijk om je bewust te zijn van je gedachtes en gevoelens. Zelfreflectie en “voelen” zijn belangrijke stappen in dit proces. Door leiding te geven aan jezelf doorbreek je de onbewuste cirkel waar je in zit. En krijg je weer steeds meer contact met je verlangens en dromen. Je neemt verantwoordelijkheid voor je verlangens en dromen en vindt de moed om jouw eigen persoonlijke weg daarin te gaan ontdekken.

Coach persoonlijk leiderschap Venlo

Wil jij aan de slag gaan met je eigen persoonlijk leiderschap? Neem dan contact op.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?