innerlijke criticus

Innerlijke criticus

Lange tijd ben ik me niet bewust geweest van mijn innerlijke criticus. Dit stemmetje dat me vele malen op een dag kritisch toespreekt. Die mij laat inzien dat ik tov een ander nog lang niet zo goed ben. Of juist dat ik veel beter ben dan een ander. Of gedachtes van schuld en schaamte. Deze innerlijke criticus heeft mij veel gebracht, doorzettingsvermogen, wilskracht, hard werken. 

Maar deze stem heeft me helaas ook vaak beperkt in de dingen die ik graag wil doen. Je kunt het toch niet, dat is niets voor jou, als ik niets doe ben ik lui, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, om maar enkele voorbeelden te noemen. 

Dus toen ik me pas echt bewust werd van deze stem, begon ik langzaam aan inzicht te krijgen in mijn belemmerende overtuigingen en mijn projecties op anderen. Ik kan nu vaker met een glimlach luisteren als dit stemmetje omhoog komt. Oke je bent er weer, ik hoor je, maar ik luister niet naar je. En probeer ik mezelf niet al te serieus te nemen. 

Stem van je hart

Er is echter nog een andere stem die mij beter advies kan geven. Dat is de stem die ik hoor, als ik stil ben en voel. Een liefdevolle stem. Door te luisteren naar deze stem, mijn intuïtie, mijn hart, krijg ik hele andere inzichten. Dan krijg ik inzichten in mijn behoeften. En begrijp ik bijvoorbeeld eerder waarom een ander reageert zoals hij reageert. In plaats van beschuldigen krijg ik begrip en stop ik met oordelen. 

Wie ben ik om te oordelen over een ander. Wie ben ik om te beschuldigen. Natuurlijk lukt het niet altijd en stap ik iedere dag opnieuw in mijn valkuilen. 

Falen bestaat niet

Maar er bestaat geen falen. Iedere dag is voor mij een nieuwe dag om te leren mezelf bij te sturen in een liefdevolle richting, naar een richting van innerlijke rust en vrijheid, luchtigheid. Ieder moment geeft mij deze keuzemogelijkheid, kies ik voor de angst (boosheid, haat, oordelen, roddelen, klagen, zorgen maken over de toekomst, etc) of voor de liefde (het positieve, vertrouwen, compassie, oordeelloosheid, verbinding, harmonie, vriendelijkheid, nieuwsgierigheid, ontdekken, relativeren, etc). 

Oorzaak-gevolg

Alle oorzaken hebben een gevolg. Wat ik denk bepaalt mijn emotie. Mijn emotie bepaalt mijn gedrag. Dus wat ik denk is essentieel voor wat ik doe. Als ik mijn denken verander, verander ik mijn wereld.

 

Coaching Innerlijke criticus
Innerlijke criticus

Als je hulp nodig hebt bij het ontdekken van je belemmerende overtuigingen en meer vanuit je hart keuzes wilt maken, vanuit een intrinsieke motivatie, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?