Verander je overtuigingen, verander je gedrag

Verander je overtuigingen

Verwondering

Iedere keer opnieuw is het zo’n verwondering wanneer een cliënt tijdens een coaching sessie bewust wordt van een onbewust gedachtepatroon. Een negatieve overtuiging over zichzelf. En hoe mooi is het dan als deze getransformeerd wordt in een ondersteunende overtuiging. Waardoor je weer “aan” gaat of juist veel meer rust en vertrouwen ervaart. 95% van de dingen die we doen, denken en voelen is onbewust. Hoe meer je bewust wordt, hoe meer je in charge van jezelf wordt. Waardoor je bijvoorbeeld meer balans, rust, vrijheid, focus, of drive ervaart.

Werking van het brein

Ons brein kent 2 hoofdemoties. Angst en liefde. Alle andere emoties zijn daarvan een afgeleide. Ons brein wilt ons weghouden bij de angst en wilt ons toegewezen naar “liefde”. Dat betekent dat je het liefste in je veilige comfort zone wilt blijven. Je angsten uit de weg gaat. En je onbewust en keer op keer laat kiezen voor korte termijn plezier, genot.

Herken je bijvoorbeeld, dat je na een lange dag werken, een wijntje pakt. Even een moment voor jezelf? Even rust, genieten? Want dat heb je zo verdiend? Maar als je dit iedere keer doet, heb je in no time een verslaving dat ten koste gaat van je gezondheid. Je brein kiest hier voor korte termijn plezier, in plaats van lange termijn positieve gezondheid. Dat betekent dat je je brein moet leren bijsturen en herprogrammeren. Dat leer je in coaching en door regelmatig jezelf bewust te worden van de dingen die je denkt en het trainen van nieuwe overtuigingen.

Verander je overtuigingen, verander je gedrag

En het blijft mij verbazen hoe snel een verandering kan gaan. Eén krachtige NLP oefening heeft bij een cliënt zoveel in beweging gezet waardoor ze weer vooruit kan. Een volgende sessie is al niet meer nodig. Soms hoeft verandering helemaal niet lastig te zijn, zeker niet wanneer je direct bij je kern komt.

Loop jij vast? In je werk, of privé? Heb je last van veel malende gedachten en kom je er niet uit? En heb je al zoveel geprobeerd? Baal je er zo ontzettend van dat je steeds weer opnieuw dat doet wat je juist niet wilt? En beloof je jezelf iedere keer weer opnieuw dat je morgen het opnieuw probeert. En toch doe je het niet. Waardoor je ook nog eens schuldgevoelens ervaart over je eigen gedrag?

Wil je graag werken aan wat je wel wil ipv je probleem? En wil je inzichten hoe je jezelf kunt bijsturen in de voor jouw wenselijke richting? Maak dan nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?