Rust in onzekere tijden

Rust in onzekere tijden – geweldloze communicatie

De onzekere tijd waarin we nu leven, zorgt voor veel spanning en onrust, niet alleen in onszelf maar ook in de maatschappij. Er zijn zo veel onderwerpen in de wereld waar je je zorgen over kunt maken. Politiek, vluchtelingen crisis, Corona, klimaatverandering, robotisering. Zorgen om behoud van je baan of je eigen zaak?

Angst om de controle te verliezen, angst voor machteloosheid? 

Veel mensen zijn bang om grip te verliezen op wat er om hen heen gebeurt. Onbewust hebben we overtuigingen (vaak meegekregen vanuit de opvoeding) waar de “wereld” aan moet voldoen. Als er niet wordt voldaan aan deze eigen regels/overtuigingen dan keuren we dat af. We oordelen of veroordelen. Iedereen ziet de wereld dus door zijn eigen bril. Maar deze angsten en oordelen leiden tot een toename van polarisatie. Je bent of voor of tegen het een of het ander. Momenteel lijkt het wel of je of voor of tegen vaccinatie bent.  En voel je je daardoor overweldigd, angstig, gefrustreerd of boos? Weet je niet meer wat je moet doen of wie je moet geloven? Hoe kun je juist nu de rust bewaren vanuit positiviteit en vertrouwen? Hoe kun je leven vanuit je eigen intuïtie?

Polarisatie

Hoe meer polarisatie, hoe groter de tegenstellingen hoe meer we tegenover elkaar komen te staan. Door de geschiedenis heen hebben we genoeg voorbeelden gezien waar angst en oordelen toe hebben geleid. Terwijl de behoefte aan (oprechte) verbinding en vertrouwen eigenlijk alleen maar toeneemt als gevolg van de individualisering, consumptie en prestatiemaatschappij. We zien dan ook een toename van vereenzaming, niet alleen onder ouderen, maar ook onder jongeren. De stijgende problematiek onder jongeren als gevolg van de “perfecte” wereld op social media. De beelden die voorbij komen die jongeren onbewust nog meer onder druk zetten en aantonen dat ze niet perfect zijn. Als gevolg van de groeiende individualisering raakt het contact met onze diepere behoeftes en gevoelens naar de achtergrond en is streven naar perfectionisme, succes, materialisme vaak het belangrijkste doel geworden. Als je hierbij voorbij gaat aan je diepere behoeftes en gevoelens kun je op de den duur lichamelijke of emotionele klachten krijgen of projecteer je je angsten op de wereld om je heen. 

Weten wat jouw behoeftes zijn

Ken jij jouw behoeftes? De meeste mensen hebben onbewust behoefte aan verbinding, liefde, aandacht, waardering, intimiteit, bij een groep horen, etc. Maar door de maatschappij waarin wij leven van meer individualisering zijn we juist meer uit verbinding gegaan. Hebben we deuken in het leven opgelopen, zijn we het vertrouwen in de (mede)mens kwijtgeraakt en is het eerder ieder voor zich geworden, alleen al om alle ballen in de lucht te kunnen houden van alle dingen die we graag willen of denken te moeten doen.

Omdat we niet opnieuw gekwetst willen worden, hebben we maskers opgezet, of een muur om ons gebouwd, vertonen we “aanvals” gedrag. Om maar niet te tonen wat we daadwekelijk voelen, onzekerheid, angst, verdriet, niet goed genoeg zijn, niet gewenst, etc, We tonen een andere kant dan wie we in de kern zijn, om het ongemakkelijke gevoel niet te hoeven voelen.

Inzicht in je behoeftes krijg je door zelf onderzoek, hypnose is daarbij een uitstekend instrument. Zodra je weet wat jouw behoeftes zijn, krijg je ook inzicht in jouw belemmerende overtuigingen. Dat zijn jouw percepties over jezelf of de ander die niet kloppen. Nieuwe percepties leiden tot nieuwe inzichten en andere oplossingen.

Hoe creëer je meer verbinding? 

Door oprecht te luisteren naar wat de ander zegt. Achter de woede of frustratie ligt vaak een dieperliggende emotie, angst of behoefte. Door te luisteren en oprecht doorvragen krijg je inzicht in de behoefte van de ander. Dat betekent wel dat je zelf over je eigen “ego” heen mag stappen, door zelf niet te reageren vanuit je eigen angst, gekwetstheid of oordeel. Dat is niet makkelijk. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar als jij inzicht hebt wat jouw behoeftes zijn en je bewust bent van jouw eigen “triggers” dan laat je je niet zo snel meer uit het veld slaan. Vanuit die positie kun je oprecht luisteren naar de ander. Met compassie.

Door inzicht in de behoeftes van je zelf en de behoeftes van de ander ontstaat een heel ander gesprek en creëer je verbinding.

Wil je meer hierover weten dan kan ik het boek “geweldloze communicatie” van M. B. Rosenberg aanraden. Maar ook “Deep Democracy” van Jitske Kramer (de wijsheid van de minderheid).  Of voor relationele problemen “Houd me vast” van Sue Johnson. 

Tot slot

Als we een fijnere omgeving voor onszelf of voor onze kinderen willen, dan hebben we meer compassie nodig. Compassie voor onszelf, minder luisteren naar de kritische stem in ons, minder oordelen over onszelf of de ander. Compassievol naar onszelf zijn en naar de ander. Je kunt de ander niet veranderen. Je hebt alleen invloed op jezelf en de manier hoe jij reageert. En hoe meer jij je richt op de mooie dingen die ook om je heen gebeuren, de positieve berichten, de kleine geluksmomenten, als je zingeving voelt met dat wat je doet, hoe meer je daarvan terugziet in de wereld om je heen. Voel je je angstig, dan zie je angst om je heen. Voel je je boos, dan krijg je boosheid terug, geef je vertrouwen, dan krijg je vertrouwen terug. Blijf jij rustig, bij jezelf, dan krijg je ook daar meer van terug. Luister je oprecht naar (de behoeftes van) de ander, dan wordt er ook meer geluisterd naar jou. Ik + jij = samen

Rust in onzekere tijden
Geweldloze communicatie
Bron: www.vanuitbewustzijninbeweging.nl

Neem vrijblijvend contact met mij op als je graag meer wilt weten hoe ik jou kan ondersteunen.

Natasja Theunissen
× Hoe kan ik je helpen?